Informatie

Weet u niet welke bandenmaat u heeft? Zit u te twijfelen of u nu voor zomerbanden of winterbanden moet kiezen? Kijk dan hieronder voor meer informatie over banden. 

Wat is mijn bandenmaat?

Uw bandenmaat kun u zien op de zijkant van uw huidige banden. Maar dat is bij Taranis niet nodig. Wij hebben de juiste bandenmaat al voor u klaar staan. Het enige wat u hoeft te doen is uw kenteken of uw autogegevens in te voeren.
Toch nieuwsgierig hoe het nu precies zit met uw bandenmaat? Kijk dan hieronder voor meer informatie.
Op uw autoband kan het volgende staan: 205/55R17 91W.
Het eerste getal, 205, staat voor de breedte van uw band.
Het tweede getal, 55, staat voor de hoogte van de band.
Het derde getal, 17, staat voor de doorsnede van de velg. Dit is tevens uw inchmaat.
Daarna komt nog het draagvermogen van de band, 91, en als laatste de snelheidsindex. Dat is in dit geval de W. Deze bepaalt de maximale snelheid waarmee de band mag worden gebruikt. Met snelheidsindex W mag je maximaal 270 kilometer per uur.

Zomerbanden

Een zomerband biedt in de zomermaanden meer voordelen dan winter- of all season banden. Dit komt door het profiel en de samenstelling van het rubber. Het rubber is van een harder materiaal gemaakt. Een zomerband is bij warmere tempraturen de veiligste in zijn soort en verbetert de grip op het wegdek en verkort daardoor de remweg.

Winterbanden

Winterbanden presteren bij temperaturen onder de 7℃ beter dan zomerbanden. Het rubber van een winterband is zachter dan het rubber van een zomerband. Dit zorgt bij lagere temperaturen voor extra grip. Niet alleen op sneeuw, maar ook op een nat wegdek. En dat laatste komt in Nederland nog wel eens voor. Let op, in sommige landen is het ook verplicht om winterbanden te hebben. Controleer dit goed voor u op vakantie gaat.

All season banden

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook all season banden. Dit type zit tussen een zomer- en een winterband in. De all season band heeft voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter maar ook tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. Met all season banden moet u zowel in de winter als in de zomer uw rijstijl aanpassen.

Wat is een runflat band?

Een runflat band is een band waarmee u, ondanks dat de band lek is, een bepaalde afstand veilig kan doorrijden. Hierdoor hoeft u niet op een onveilige plaats de banden te gaan wisselen. U kunt maximaal zo’n 80 kilometer doorrijden met een maximum snelheid van zo’n 80 km/u. Alleen kunnen niet alle auto’s op runflat banden rijden. Deze banden zijn alleen geschikt voor auto’s met een TPMS systeem.